Iata cum este expllicat fenomenul:
- medicamentele care au ca efecte secundare senzatia de sete si/sau uscarea gurii pot conduce la ingrasare in cazul in care pacientul nu respecta un regim adecvat (ex: eliminarea bauturilor carbogazoase si cu continut de zahar, reducerea eliminarea sarii din alimentatie, cresterea consumului de legume si fructe bogate in apa)
- medicamentele care cresc pofta de mancare (necesita un regim alimentar bazat pe mai multe mese zilnice si gustari cu volom mare si calorii putine si consumul suficient de apa; deasemenea in cazul acestor medicamente se pot recomanda suplimente alimentare care au capacitatea de a reduce pofta de mancare.
- medicamentele care au ca efect advers retinerea apei in organism, pot conduce la ingrasarea in absenta unui regim adecvat
In plus, doctor Charles Hagege mai mentioneaza in lucrarea sa, "Ghidul complet al medicamentelor", ca sunt medicamente care schimba gustul "fortand" pacientul sa consume mai des alimente care sa-i inlature gustul neplacut ceea ce, desigur conduce, deasemenea, la ingrasare.
Printre medicamentele care cresc pofta de mancare si setea ori retentia de apa se pot enumera:
- medicamentele antidepresive,
- antipsihoticele,
- unele pastile contra hipertensiunii ,
- anticolinergicele (prescrise in afectiuni ca miastenia, glaucomul),
- corticoizii,
- sulfamidele,
- anticonceptionalele,
- unele antialergice
- antiinflamatoarele nesteroidiene,
- estrogenii,
- insulina,
- medicamentele pentru diabet.
"Cresterea greutatii cauzata de medicamente este mai mult decat un unul din factorii de risc legat pentru ingrasare si, prin urmare, medicii trebuie sa-i previna pe pacienti asupra acestui efect secundar. Mai ales daca acestia au deja probleme cu greutatea corporala ori au antecedente de obezitate in familie. In plus, este recomandata respectarea unui regim alimentar adaptat tratamentului care prezinta astfel de efecte secundare"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu